36. МАТИЋЕВИ ДАНИ

ДУШАН МАТИЋ

(Ћуприја, 31.08.1898 – Београд, 12.09.1980)

Књижевник, књижевни критичар и преводилац, ректор Академије за позоришну уметност у Београду 1948-1960; редовни професор Академије за позориште, филм, радио и телевизију, песник, мислилац, есејиста и прозаиста, један од покретача надреализма у српској књижевности. Био је песник са интелектуалним и филозофским тежњама.
Радио је као професор гимназије пре рата и професор Академије за позориште, филм и телевизију Београд после рата. Кратко време, одмах после рата, радио је у редакцији издавачког предузећа „Просвета“. Као гимназијски професор предавао је 13 година а онда, после два полтичка хапшења, бива без осуде пензионисан.
Рођен је у Ћуприји, школован у Француској – Греноблу и Ници, Филозофски факултет започео је у Паризу, а завршио у Београду. Као младић, преживео, повлачење преко Албаније.
Био сарадник у авангардним часописима „Зенит“ и „Путеви“. Био потписник манифеста и и један од покретача и уредника алманаха „Немогуће-Leinpossible“. Ту је објавио фотоколаж Мутан лов у бистрој води. Са Оскаром Давичом и Ђорђем Костићем написао књигу „Положај надреализма у друштвеном процесу“. Сарађивао са Александром Вучом – фотомонтаже и роман Глуво доба.
Након надреалистичког експеримента, Матић је свој поетски израз пронашао у мисаоној и интелектуалној поезији. Његови есеји одликују се прецизношћу израза, широком ерудицијом и стилском јасноћом.
Почетком рата је ухапшен и неко време провео у Бањичком логору.
Прву самосталну књигу, збирку есеја „Један вид француске књижевности“ (1952), објавио је тек у педесетчетвртој години живота. Прву песничку књигу, „Багдала“ (1954), у педесетшестој. Касније, све до смрти, био је плодан у обе области, и у поезији и у есејистици. Као надреалиста, прошао је кроз све фазе, од надреалистичке преко социјално-активистичке до неомодернистичке.

Душан Матић и његова супруга Јелена Лела Матић су изразили жељу да, након њихове смрти, библиотеци у Матићевом родном граду, Ћуприји, припадне значајна културна заоставштина у виду познатог Матићевог зеленог кабинета у коме су се одржавале Матићеве причаонице, као и целокупна лична библиотека, преписка, неки рукописи, цртежи, награде, плакете, повеље и лична документа Душана Матића.
Управни одбор Народне библиотеке Србије – Установа културе од националног значаја, на седници одржаној 18. Марта 2013. године, донео је одлуку да се Легат Душана Матића у Народној библиотеци „Душан Матић“ у Ћуприји, стави на листу старе и ретке библиотечке грађе од великог значаја.
Легат Душана Матића до сада је посетио велики број заинтересованих суграђана, гостију, писаца, уметника и ђака о чему сведочи и Књига утисака која се налази у спомен соби. Посета Легату је саставни део прославе Матићевих дана и том приликом се направе фотографије лауреата за Матићевим радним столом.
У Ћуприји се годинама одржавају “Матићеви дани” и у оквиру ове традиционалне манифестације се, почетком септембра, одвијају многобројна занимљива културна дешавања, округли столови, позоришне представе, изложбе слика, концерти, а сама завршница манифестације је додела књижевне награде „Матићев шал“ младом песнику за прву објављену збирку песама у текућој години. Многи добитници „Матићевог шала“ данас су позната имена српске књижевности, књижевне критике и издаваштва што говори о квалитету и реномеу манифестације.
Ове године се по 36. пут одржавају Матићеви дани у Ћуприји.

МАТИЋЕВИ ДАНИ

(6-13. СЕПТЕМБАР 2017. ГОДИНЕ)

Програм

Среда, 6. септембар

Народна библиотека „Душан Матић“, 17.00 часова

Свечано отварање 36. Матићевих дана

Изложба цртежа Душана Матића „Поеме у боји“.

Предавање на тему „Надреализам у Србији“
Предавач др Дејан Сретеновић, кустос Музеја савремене уметности у Београду.

Четвртак, 7. септембар

ШОМО „Душан Сковран“, 20.00 часова

Позоришна представа „Добродошли у кабаре“

Улоге: Раде Марјановић и Тања Бошковић
Музичар на клавијатурама: Урош Ранковић
Позориште на Теразијама (Београд)

Петак, 8. септембар

Музеј „Хореум Марги – Равно“, 18.00 часова

Отварање изложбе уметничких дела насталих по мотивима из стваралаштва Душана Матића који су приспели на конкурс „Матићу у част“.
У музичком делу програма учествују ученици Музичке школе „Душан Сковран“

Субота, 9. септембар

ШОМО „Душан Сковран“, 20.00 часова

Концерт „Belgrade dixieland orchestra“
Гости на концерту гудачки квартет Школе за музичке таленте у Ћуприји

Понедељак, 11. септембар

Народна библиотека „Душан Матић“, 17.00 часова

Поетско вече „Вечни пламен“
Учествују песници из Јагодине, Ћуприје, Параћина и других градова.

Народна библиотека „Душан Матић“, 18.00 часова

Представљање књиге „Матићева огледала“ (Зборника научних радова и есеја са округлог стола 35. Матићевих дана)
О књизи говоре проф. др Предраг Јашовић и Живорад Ђорђевић

Уторак, 12. септембар

ШОМО „Душан Сковран“, 11.00 часова

Позоришна представа за децу „Ма шта ми рече“

текст: Љубивоје Ршумовић
режија: Бојан Милорадовић
Велики театар (Јагодина)

Среда, 13. септембар

Народна библиотека „Душан Матић“, 11.00 часова

Округли сто-научни скуп на тему „Увек присутни Матић“
Учествују: Радомир Андрић (Београд) књижевник и председник УКС, Бајо Џаковић (Јагодина) новинар и књижевник, Љубиша Ђидић (Крушевац) књижевник и књижевни критичар, проф. др Велибор Лазаревић (Крушевац) професор књижевности, Борислав Радосављевић (Јагодина) новинар и књижевник, Петар Жебељан (Београд) новинар Радио Београда и књижевник.

Народна библиотека „Душан Матић“, 13.00 часова

Додела награде „Матићев шал“ најбољем младом песнику до 27 година живота за прву књигу песама.

Казивање стихова награђеног песника. У музичком делу програма учествују ученици ШОМО „Душан Сковран“Untitled-1 copy

Такође Вас можда интересује...