Библиотека ноћу – Ћуприја будна уз књигу

       Одлуком Министарства културе Спомен соба Душана Матића стављена је на листу старе и ретке библиотечке грађе од великог значаја.
          Прошле среде Народна библиотека „Душан Матић” у Ћуприји обележила је Светски дан књиге и ауторских права манифестацијом „Ћуприја будна уз књигу”. Током целог дана дешавао се богат и разноврстан културно-образовни програм, а Библиотека је са корисницима радила до поноћи.
Посебно велику пажњу привукла је видео презентација под називом „На пут око света са књигом” као и културно-забавни програм које је трајао од 20:00 часова па све до поноћи, а у коме је учествовао велики број младих музичара, глумаца и рецитатора. Упис у Библиотеку на Међународни дан књиге вршен је по промотивној годишњој чланарини од свега 200 динара.
     – Поред континуираног рада на модернизацији и унапређењу библиотечко-информационе делатности, Библиотека у Ћуприји велику пажњу поклања и културно-образовној делатности. Циљ нам је да ширимо праве вредности у култури и друштву, да промовишемо знање и активно учествујемо у социјализацији наших корисника. Оваква наша активност и ангажовање нису могли да остану непримећени. У јануару месецу ове године, у оквиру обележавања Савиндана, Удружење књижевника Србије на свечаној академији у Београду доделило је Библиотеци у Ћуприји „Благодарје”. Ово признање УКС додељује појединцима и установама за значајан допринос развоју културе у Србији. Ове године били смо једина библиотека у Србији која је добила ово признање – каже Гордана Марковић, в.д. директора Народне библиотеке „Душан Матић”.
     У оквиру Библиотеке налази се легат – спомен соба Душана Матића. Легат академика и књижевника Душана Матића, како нас је упознала директорка Марковић, одлуком Министарства културе од пре месец дана стављен је на листу старе и ретке библиотечке грађе од великог значаја. Сви посетиоци Библиотеке, али и грађани Ћуприје и гости овог града могу да погледају легат Душана Матића сваког радног дана од 07:00 до 19:00 часова.
     О програму културних дешавања у Библиотеци у наредном периоду разговарали смо са Александром Ранчићем, библиотекаром и Светланом Радивојевић, књижничарем, који, поред других обавеза, успешно раде на осмишљавању и организовању културно-образовних дешавања. Од бројних дешавања која су предвиђена, посебну пажњу изазива обележавање 200 година од рођења ботаничара Јосифа Панчића. Широј јавности је мало познат податак да се овај великан српске науке венчао у Ћуприји, тако да ће и предавање о Јосифу Панчићу које је планирано за мај сигурно привући велику пажњу Ћупричана.
     У оквиру обележавања Светског дана заштите човекове средине, Библиотека припрема вишедневну манифестацију са различитим садржајем под називом „Прљаво или чисто – није све исто”.
       Све оно што је Народна библиотека „Душан Матић” радила у претходним годинама, као и планови за наредни период, само још једном потврђују да је Библиотека најважнија установа културе у граду на Морави и истински носилац позитивних промена у културном животу Ћуприје.

чланак из недељника „Нови пут“ од 30. априла 2014. године.

Такође Вас можда интересује...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.