Четири пројекта за четири месеца

Са поносом вас обавештавамо да је Народна библиотека „Душан Матић“ у Ћуприји већ у прва 4 месеца у 2014-ој години добила четири значајна пројекта и средства за њихову реализацију.

Министарство културе и информисања прихватило је два пројекта Библиотеке у Ћуприји:

1. „Дигитализација Завичајног одељења и културне и јавне делатности Народне библиотеке „Душан Матић“ (руководилац пројекта је Душан Милановић).  На основу овог пројекта добијена су средства за куповину апарата за дигитализацију којим ће бити дигитализован завичајни фонд, легат Душана Матића као и остала вредна библиотечка грађа;

2.  „33. Матићеви дани“ (руководилац пројекта је Александар Ранчић);

3. Министарство рада, запошљавања и социјалне политике прихватило је пројекат који је Библиотека радила у партнерству са Удружењем мултипле склерозе Поморавског округа Ћуприја. Назив пројекта је „Изградња прилазне рампе за олакшан приступ Библиотеци“ (руководилац пројекта је Александар Ранчић);

4.  Пројекат на који смо посебно поносни је „Библиотека ++“, а са њим смо конкурисали код међународне организације ЕИФЛ (Electronic Information For Libraries). Овај пројекат нам је посебно значајан јер средства за његову реализацију додељује међународна организација која сарађује са библиотекама у више од 60 земаља у развоју и земаља у транзицији. Основни циљ ЕИФЛ-е је да корисницима библиотека широм света омогући бесплатан приступ квалитетним изворима информација и услугама и да тиме допринесе одрживом економском и друштвеном развоју. Библиотека у Ћуприји је једина Библиотека из Србије чији је пројекат прихватила ова међународна организација у овој години. Руководилац и идејни творац пројекта је Ивица Лазаревић (Јагодина), координатор пројекта је Сузана Танасијевић (Јагодина), а менаџер пројекта је Гордана Марковић, в.д. директора Библиотеке у Ћуприји.

Да би обезбедиле квалитет услуга и конкурентност у богатој културно-образовној понуди, као и да би наставили тренд модернизације основне библиотечко-информационе делатности, библиотеке су данас принуђене да се не ослањају само на стредства која добијају из буџета општине и од сопствених прихода, већ је неопходно да своје напоре усмере ка добијању средстава из велике понуде грантова.

Ово су пројекти за које су средства обезбеђена и који ће ускоро бити реализовани, али то није крај нашим амбицијама. У току је израда још четири пројекта, а ми се опет надамо успеху.

Такође Вас можда интересује...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.