Јесен у библиотеци

Богата културна дешавања у Библиотеци ове јесени отпочели смо обележавањем Међународног дана старијих особа. У октобру се традиционално обележава Месец књиге и  поводом тога гост библиотеке је био Влада Арсић, велики путник, писац и познавалац наших крајева који је  прикупио  несвакидашње историјске и савремене приче из целе Србије и представио нам их у 90 прича у књизи „Невиђена Србија“. На самом почетку дружења са књижевником, додељена је награда ученику Школе за музичке таленте, Урошу Адамовићу, чија је фотографија изгласана најоригиналнијом у акцији Осмехом међу књигама.

Oдржана је промоција друге збирке песама Кристине Павловић Рајић „Лепеза“. Учесници промоције били су: Јелена Младеновић, критичар и професор савремене српске књижевности Универзитета у Нишу која је говорила  о „Лепези“, а стихове је читала Драгана Лазаревић проф. српског језика и књижевности из Ниша и аутор. Промоција је протекла уз музичку пратњу ученика Школе за музичке таленте у Ћуприји.

Организована је свечаност у част и у славу рођендана нашег славног суграђанина, академика Драгослава Михаиловића. ЈАВНИ ЧАС УЧЕНИКА ОШ „ВУК КАРАЏИЋ “ У ЧАСТ ДРАГОСЛАВУ МИХАИЛОВИЋУ! У сусрет 17.новембру, рођендану Драгослава Михаиловића! ТЕМА : „ЛИЛИКА“, ДРАГОСЛАВ МИХАИЛОВИЋ! ЖРТВА ЖИВОТА- ЈУНАК ЖИВОТА! Организовањем јавног часа, на коме је, уз помоћ наставника и ученика ОШ „Вук Караџић“ и у присуству великог броја гостију, анализирана приповетка „Лилика“. Данас је направљена и мини изложба дела славног писца које поседује Библиотека. Организатор: Народна библиотека „Душан Матић “ Реализатори : Представници 7/1 Ментор : Драгана Благојевић Техничка подршка :Александар Недељковић, педагошки асистент Медијска подршка : ТВ Поморавље ХВАЛА И Драгани Михајловић, директорки Центра за социјални рад, Слободанки Доситијевић, стручном сараднику наше школе, Сањи Стевановић, мастер учитељу, на подршци,као И Александру Недељковићу који нам је И омогућио реализацију трећег дела часа. Од срца се захваљујемо младићу Стефану Мустафићу који је са нама поделио своју животну причу и присутним ученицима поручио да је стварно могуће од жртве живота постати јунак живота!

У Народној библиотеци „Душан Матић“, љубитељима писане речи, књигом „Ја живим свој сан“, представио се песник Живорад Милетић.  Живорад Милетић је члан Књижевног клуба „Душан Матић“ и члан је Удружења књижевника Србије, Члан је Књижевне заједнице Југославије, „Друштва др Саша Божовић“ Београд, Савеза књижевника у отаџбини и расејању СКОР Нови Сад… Милетићу је ово четврта по реду објављена књига. Ово је још једна у низу промоција завичајних стваралаца. Народна библиотека „Душан Матић“, поред тога што промовише ћупријске ауторе и њихова дела, има за циљ да свој завичајни фонд учини видљивијим.

Одржана је трибина у оквиру међународне кампање „16 дана активизма борбе против насиља над женама“. У сарадњи са Центром за социјални рад и другим ћупријским институцијама, Народна библиотека „Душан Матић“ се и ове године активно укључила у обележавање Међународног дана борбе против насиља над женама.

Народна библиотрека „Душан Матић“ је као сарадник у пројекту ЧАРОБНА ИНТЕРКУЛТУРАЛНА МРЕЖА ПРИЈАТЕЉСТВА и овог пута била добар домаћин реализаторима пројекта, ученицима ОШ „Вук Караџић“, представницима 7/1,6/1 И 6/2 и ментору Драгани Благојевић у задатку ОБУЈ МОЈЕ ЦИПЕЛЕ, ПА МИ СУДИ. На крају су присутни исписали поруке како Нени, нашем госту, тако и свим особама са инвалидитетом . Наша драга Нена је дугогодишњи и активни члан библиотеке.

Организована  је занимљива трибина на тему „Књижевност и сликарство“. На трибини је говорио ликовни уметник Боро Лекић и директор Музеја у Ћуприји, ликовни уметник из Ћуприје, Новак Новаковић, а списатељица Ивана Лекић је представила своју књигу „Поглед мој је поглед твој“. Гости су у опуштеној атмосфери говорили о томе да су сликарство и књижевност сродне уметности и да се у већини случајева могу посматрати као једно. Слика је често и песнички израз, рекла је вечерашња гошћа Ивана Лекић.

Народна библотека „Душан Матић“ је организовала промоцију књиге Александра Драгановића  „Сентиментално васпитање“. Читава збирка представља борбу празнине и пуноће, пут како од једног закорачити у друго, како пронаћи врата која воде из света подешеног за машине, како возећи се наизглед истим возом, који у исто време иде истим путевима, пронаћи се у купеу са самим собом у лику другог, овде пре свега друге. Учесник је више књижевних колонија у земљи и иностранству. Идејни творац и организатор Дечјег карневала и Арт феста у Параћину. Добитник је државног призмања за допринос култури – Златна значка 2009.године. Живи и ствара у Србији.

 

 

 

Такође Вас можда интересује...