КОНКУРС „МАТИЋУ У ЧАСТ“

КОНКУРС  „МАТИЋУ У ЧАСТ“ 2014.  у оквиру 33. Матићевих дана у Ћуприји

Поштовани,
Позивамо вас да учествујете на конкурсу „МАТИЋУ У ЧАСТ“ који се организује у оквиру обележавања традиционалне културне манифестације “Матићеви дани“ у организацији Народне библиотеке „Душан Матић“ из Ћуприје. Манифестација се у Ћуприји одржава од 1982. године и има за циљ, поред популаризације стваралаштва Душана Матића, афирмацију младих литерарних ствараоца, наградом за најбољу прву збирку песама наградом „Матићев шал“. Легат „Спомен соба Душана Матића“ налази у Народној библиотеци „Душан Матић“, а део прославе Матићевих дана је везан и за активности Музеја. На конкурс могу одговорити ликовни уметници из Србије без обзира на ниво ликовног образовања. Тема изложбе је стваралаштво Душана Матића а препоручене теме су:

1.  Шта цртежи траже међу текстовима;
2.  Свеједно судбина;
3.  Тренутак једне визије;
4.  Раскршће ветрова;
5.  Две обале, треће небо;
6.  Све је сен;
7.  Теку реке;
8.  Чувају их добре и зле очи;
9.  Небо и земља се договарају о облику живота;
10. Као она тајанствена тачка;
11. Ивицом сна.

Уколико је аутор за свој рад инспирисан неком темом из Матићевог стваралаштва, која није горе наведена, може конкурисати али у пријавном формулару треба да упише тему као и назив дела које је послужило као инспирација. Техника и формат нису ограничени, а један аутор на конкурсу може учествовати са једним радом. Пријава се врши електронским путем до 01.07.2014. године на е-mail: horeumargi@open.telekom.rs, или на адресу Музеј “Хореум Марги – Равно“, Курсулина 2, 35230 Ћуприја  и треба да садржи:

– Пријаву на конкурс
– Биографију
– Дигиталну репродукцију рада са којим се конкурише (ЈПГ формат 1000/1000 pix. 100 dpi)

Душан Матић, члан Српске академије наука, надреалиста, есеиста, романсијер, песник и сликар, рођен је у Ћуприји 1898., школован у Француској – Греноблу и Ници, Филозофски факултет започео је у Паризу, а завршио у Београду. Као младић, преживео је повлачење преко Албаније! Након надреалистичког експеримента, Матић је свој поетски израз пронашао у мисаоној и интелектуалној поезији. Његови есеји одликују се прецизношћу израза, широком ерудицијом и стилском јасноћом. Прву самосталну књигу, збирку есеја „Један вид француске књижевности“ (1952), објавио је тек у педесетчетвртој години живота. Прву песничку књигу „Багдала“ (1954), у педесетшестој. Касније, све до смрти , био је плодан у обе области, и у поезији и у есејистици. Као надреалиста, прошао је кроз све фазе, од надреалистичке преко социјално-активистичке до неомодернистичке. Умро је у Београду 1980.године.
Ради промовисања ликовне уметности и ширења идеје у којој су две или више уметности у кохабитацији, реализован је овај концепт изложбе како би се популаризовала децентрализација културе и културног деловања. У том циљу, и поред неповољне финансијске ситуације, одлучили смо да према скромним могућностима стимулишемо ствараоце и приредимо грађанима Ћуприје и региона квалитетну изложбену поставку „Матићу у част“ коју ће пратити публикација у виду изложбеног каталога. Рад, који према мишљењу жирија, у највећој мери задовољи критеријуме конкурса биће награђен. Награда се састоји у плакети и термину за самостално излагање у Галерији Музеја за излагачку сезону 2015.
Након жирирања радова аутори који су прошли селекцију жирија биће контактирани и своје радове са пријавом и биографијом требају доставити поштом или лично до 29.08.2014. године на адресу:

МУЗЕЈ „ХОРЕУМ МАРГИ-РАВНО“
Курсулина бр. 2
35230 Ћуприја
контакт: 035/8871270

Изложба ће бити отворена у Галерији Музеја 12.09. и трајаће до 06.10.2014. године. Организатор се обавезује да радове достави ауторима на начин на који су пристигли на конкурс најкасније 10 дана од завршетка изложбе. Организатор не сноси одговорност за евентуално оштећење радова у току транспорта радова као ни за безбедност радова који се не преузму у предвиђеном року. Трошкове транспорта радова сноси аутор.

ПРИЈАВА НА КОНКУРС

ПОДАЦИ О АУТОРУ:
Име и презиме:________________________________________________________
Година и место рођења:__________________________________________________
Адреса:_____________________________________________________________
Образовање:__________________________________________________________
Контакт телефон:______________________________________________________
е-mail:_______________________________________________________________

ПОДАЦИ О РАДУ:
Назив рада:___________________________________________________________
Техника:_____________________________________________________________
Формат:_____________________________________________________________
Година настанка:_______________________________________________________

Својеручан потпис аутора
_______________________

Исећи и залепити на полеђину рада
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
ПОДАЦИ О РАДУ:
Назив рада:_______________________________________________________
Име аутора:______________________________________________________
Тема:___________________________________________________________
Адреса:__________________________________________________________
Формат:__________________________________________________________
Контакт тел.:_____________________________________________________
Техника:_________________________________________________________
Година настанка:___________________________________________________

Такође Вас можда интересује...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.