Легат Душана Матића на листи старе и ретке грађе

       Министарство културе и информисања ставило је легат акедемика и књижевника Душана Матића у Народној библиотеци у Ћуприји, на листу старе и ретке библиотечне грађе од великог значаја. Легат ће у среду у „Легат спомен соби Душан Матић“, на Светски дан књиге, 23. априла, бити доступан свима које ће посетити библиотеку од седам до поноћи, изјавила је Танјугу в.д. директора библиотеке Гордана Марковић. Стављање легата Душана Матића на листу старе и ретке библиотечке грађе од великог је значаја за Народну библиотеку у Чуприји која носи име Душана Матића и која је смештена у његовој родној кући, „чини специфичном у односу на остале библиотеке у Србији“, истакла је Марковић.
     У овој библиотеци се више од 30 година одржава традиционална књижевна манифестација „Матићеви дани“ посвећена великану српске књижевности, надреалисти, есејисти, акедмику и дипломати Душану Матићу (1898-1980) рођеном у Ћуприји за његов рођендан, 13. септембра 1898. године и додељује књижевна награда „Матћев шал“ за најбољу збирку песама песника Србија до 27 година старости.
      Манифестација под називом „Библиотека ноћ – Ћуприја будна уз књигу“, ће имати, у три термина, занимљиву презентацију „на пут око света с књигом“ од 12, 13 и 14 сати, а од 20 до 24 сати биће „богат и разноврстан културно забавни програм уз учешће великог броја младих муизичара, певача, глумаца, рецитатора…
     И упис у библиотеку у среду ће бити по „промотивној годишњој чланарини од 200 динара“. (Танјуг)

Такође Вас можда интересује...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.