Манифестација „БИБЛИОТЕКА НОЋУ – ЋУПРИЈА БУДНА УЗ КЊИГУ“

Међународни дан књиге, 23. април, Народна библиотека „Душан Матић“ обележила је разноврсним и квалитетним културним дешавањима.

У сусрет Међународном дану књиге, Народна библиотека „Душан Матић је организовала интересантну изложбу часописа и листова који су излазили у Србији и Југославији. Назив изложбе је „ПРЕЛИСТАВАЊЕ ВРЕМЕНА“.
Прелиставајући часописе, посетиоци изложбе ће се упознати са друштвеним и културним вредностима из друге половине ХХ века. Изложба је била отворена од 22. априла до 6. маја 2019. године и посетио је велики број ученика и наших суграђана.
Часописи и листови су приватна колекција Ћупричанина Мирослава Илића.

Настављен је циклус причаоница о старим занатима и деци се представио бојаџија Небојша Милановић, који је овај занат научио и наследио од свог оца.
Наши основци су сазнали шта је рабуш, сукно, како изгледа радионица бојаџије, које су природне боје, како препознати да ли је стварно вуна или неки други материјал.

Поводом обележавања Светског дана књиге за све средњошколце нашег града одржано је предавање на тему Дијалекти у српском језику. О дијалектима у нашем језику говорила је проф. др Софија Милорадовић са Института за српски језик САНУ.

У организацији Народне Библиотеке „Душан Матић“, поводом Међународног дана књиге, одржано је поетско вече Снежане Петровић.
Пред препуном салом љубитеља писане речи, Снежана је представила своју другу књигу поезије „Знам да ме чујеш, ма где год био“.
Уз пратњу гитаре коју је свирао Лука Стоиљковић, ученик Гимназије у Ћуприји, низали су се стихови.
Поетско вече настављено је представљањем домаћина , песника Књижевног клуба „Душан Матић“ и песницима гостима из Крушевца.

Музичко-поетско вече „И чу се песма“ настављено је после промоције збирке песама. Учествовали су: Лука Стојиљковић, уметник на гитари, најуспешнијим рецитатори нашег града, као и песници Књижевног клуба „Душан Матић“ и гости, песници из Крушевца.

Поводом Међународног дана књиге, упис у Библиотеку 23. априла био је са попустом од 50% у односу на редовну чланарину.

 

 

             

 

Такође Вас можда интересује...