Матићеви дани

„Матићеви дани“ су књижевна манифестација која се традиционално, средином сваког септембра, одржава у Ћуприји од 1982. године. Посвећени су великану српског надреализма, Душану Матићу, родом из Ћуприје, писцу, академику, професору факултета драмских уметности.

Maticevi DaniУ оквиру ове манифестације додељује се књижевна награда „Матићев шал“ младом писцу до 27 година старости за прву објављену књигу поезије у претходној години. Саставни део манифестације је и познати „округли сто“,  дискусија на задату тему, узету из Матићевих дела, у којој учествују најеминентнија имена савремене српске књижевне критике. Манифестација је употпуњена обавезном изложбом слика, концертом, позоришном представом за децу и за одрасле и низом осталих активности које обухватају све сегменте уметности и културе.

Током година обележавања Матићевих дана кроз наш град и нашу Библиотеку је прошао велики број значајних имена српске уметности, културе, науке о језику и историји, глуме, сликарства, књижевне критике.

Будући да има тако дуг век (ове године се обележавају 35 Матићеви дани) ово је једна од важнијих српских књижевних манифестација са дугом традицијом.

 

Такође Вас можда интересује...