Књижевни клуб „Душан Матић“

    Књижевни клуб „Душан Матић“ из Ћуприје је организација књижевних стваралаца. Удружење је основано ради окупљања песника и стваралаца на пољу књижевног стваралаштва свих облика, а у циљу ширења писане речи и књижевне културе. Основан је 1981. године при Народној библиотеци „Душан Матић“.

    У ћупријској Болници 1994. године се формира Књижевни клуб под називом „1881“ по години када је у Ћуприји основана прва општинска болница. Тада је објављен зборник (у тиражу од 1 000 примерака) „У песми је лек“. Исте године сви чланови из „1881“ прелазе у Књижевни клуб „Душан Матић“ и тако омасовљени већ 1996. године објављују зборник „Раваничка рапсодија“. Издавач је Библиотека.

  1. године организована је и установљена манифестација „Поетска позорница“ која се одржава једном месечно где се бира најлепша песма. Почетком наредне године се представљају победници свих Поетских позорница у току године и бира се песма године.
  2. године се региструју као Удружење грађана и мењају назив „Поетске позорнице“ у „Поетску позорницу плус“. На првом састанку који је одржан у КУД-у Железничар договоено је да се сваке године објављује заједнички зборник и то увек под другачијим називом.

    Од 2003. године је установљен Књижевни конкурс „Моравске тајне“ за поезију, кратку причу и афоризме. У сарадњи са Библиотеком остварује се комуникација са основним школама и оснива се Подмладак Књижевног клуба, који сада, већ традиционално заузима значајно место у сваком Зборнику.

    Књижевни клуб „Душан Матић“из Ћуприје, као и Народна библиотека „Душан Матић“, је од свог оснивања једна од водећих културних институција у граду. Клуб је сваким даном све бројнији и својим активностима даје велики допринос популаризацији поезије и лепе писане речи. Специфичност Поетске позорнице је та да је окупила је око 2 000 познатих и афирмисаних песника од ауторитета, као и оне мање афирмисане, из свих крајева Србије, Републике Српске, Босне, Македоније, као и из иностранства