Међународни дан дечије књиге – 2. април

Данас је Међународни дан дечије књиге установљен пре више од пола века, а обележава се на дан рођења Ханса Кристијана Андерсена.
Међународни дан књиге за децу (International Children’s Book Day — ICBD) , установљен давне 1967. године обележава се 2. априла, на дан рођења Ханса Кристијана Андерсена, творца многих бајки и песама које су обележиле детињство генерација деце. Организатор Међународног дана књиге за децу је Међународни комтет за књиге за младе (IBBY – International Board on Books for Young People), непрофитна организација при Унеску и Уницефу, основана 1953. године у Швајцарској, чија је основна мисија промовисање квалитетних књига за децу.

У овим данима вашу позорност желимо да усмеримо на библиотеку српске књижевности за децу – на линку испод је онлајн збирка Народне библиотеке Србије која садржи 127 дигиталних копија књига из српске књижевности за децу. Национални уређивачки одбор, састављен од професора књижевности за децу и библиотекара, одабрао је књиге за децу узраста од 3 до 13 година које по свом садржају, уметничким, историјским и књижевним вредностима представљају сам врх српске књижевности за децу. Пројекат је проистекао из ширег међународног пројекта Међународна дечја дигитална библиотека (ICDL – International Children’s Digital Library – http://en.childrenslibrary.org).

🔍Линк: https://digitalna.nb.rs/sf/NBS/Knjige/Srpska_decja_digitalna_biblioteka

#ostanitekodkuće

 

                                                              

 

Такође Вас можда интересује...