Међународни дан књиге и ауторских права

 

 

 

 

 

Овај кратки филм је ретроспектива неких од културних садржаја које је Библиотека приређивала у оквиру обележавања Међународног дана књиге и ауторских права под називом „Библиотека ноћу – Ћуприја будна уз књигу“.

Ове године, због ванредне ситуације у земљи, другачије обележавамо празник књиге постављајући видео записе свих оних који су нам послали и придружили се овој акцији.

Народна библиотека „Душан Матић“ је до сада увек обележавала 23. април Међународни дан књиге и ауторских права богатим омажним целодневним и вечерњим културно – уметничким програмом под називом „Библиотека ноћу – Ћуприја будна уз књигу“. Овог пута је програм обележавања изгледао мало другачије због ванредне ситуације. Позвали смо све књигољупце, како оне млађе да уз помоћ родитеља и њиховог фб профила, а и старије, да нам пошаљу своје видео записе где казују стихове, читају одломке из омиљених књижевних дела, говоре о јунацима из романа, дају кратке приказе дела које је на њих оставило најјачи утисак … Видео записе је требало да пошаљу нашој фб страници и ми смо их објављивали.

Овако смо заједно обележили празник књиге и скренули пажњу на улогу и значај књиге и читања, али и потврдили изреку да је књига најбољи друг.

Акцији се одазвао велики број књигољубаца. Рецитовали и читали су нам најмлађи књигољупци и предшколци, ученици основних школа нашег града, студенти, новинар РТС-а Немања Милутиновић, као и новинар Спорт клуба Александра Радивојевић, Марија Миладиновић, добитник престижне награде Матићев шал за 2012. годину , списатељица Ивана Лекић и млади оперски певачи Јелена и Предраг Качавенда. Позиву су се одазвали и чланови књижевног клуба „Душан Матић“ који су казивали своје стихове.

Народна библиотека „Душан Матић“ је за време ванредног стања редовно своје кориснике обавештавала и на друштвеним мрежама објављивала разне културне садржаје и упућивала на дигиталне библиотеке и сајтове где су љубитељи лепе писане речи могли да читају.

Осим тога, Библиотека је позивала све оне који воле да пишу да нам шаљу своје радове, да наставе причу о Малом принцу,потом је Библиотека покренула серијал – писане текстове под називом Историјска читанка, посећала се ранијих дешавања , као и смотре рецитатора, општинског такмичења у рецитовању „Песниче народа мог“, на пригодан начин смо обележили Дан планете Земље…

Хвала свим књигољупцима и пријатељима библиотеке на учешћу у акцији и дивној сарадњи. Надамо се скором сусрету.

Подсећања ради, Светски дан књиге се у свету, као и код нас, обележава 23. априла, на дан смрти два велика европска писца – Мигела де Сервантеса и Виљема Шекспира. Међутим, ова два литерарна великана заправо су само формално преминула истог датума. Сервантес 23. априла по грегоријанском, а Шекспир по јулијанском календару, што ће рећи, 3. маја по грегоријанском.

Овај празник потекао је из Каталоније, где је први пут обележен 7. октобра 1926, на дан Сервантесовог рођења. Неколико месеци касније, писац и уредник Винсент Клавел Андрес, предложио је Званичној комори књижара и издавача Барселоне да се овај датум узме као Шпански дан књиге. Идеја је прихваћена, а датум је преиначен у 23. април четири године касније, поклопивши се са другим важним шпанским празником, који деле са нама – Дијада де Сант Хорди (Diada de Sant Jordi), тј. Светог Ђорђа или Ђурђевдан.

У Каталонији, у средњем веку, на овај дан организовани су турнири приликом којих су племићи девојкама давали руже. Данас, овај обичај и даље живи у оквиру два спојена празника – мушкарци женама поклањају цвеће, а оне њима књиге.

Но, како се овај празник проширио са Пиринејског полуострва на остатак света? Године 1995. на свом годишњем заседању Организација за образовање, науку и културу Уједињених нација (УНЕСКО) у Паризу, по угледу на Шпанце, а укључивши и Шекспира у повод, овај датум бира за Светски дан књиге и ауторских права, који прихвата око 80 нација широм света. Намера УНЕСКО-а је да уз помоћ издавача, књижара, професора и осталих стручњака из области културе и комуникација подстакне на читање све слојеве друштва, a нарочито младе.

Такође Вас можда интересује...