Народна библиотека „Душан Матић“

1868. године, у години званичне победе Вукове реформе језика и правописа, 29. децембра отворена је прва читаоница у Ћуприји. Ова читаоница је формирана као приватно удружење грађана – „образованих снага које желе да допринесу развоју своје средине“. Финансирана је редовним прилозима чланова, добровољним прилозима и приходом од беседа. Представник читаонице је био Антоније С. Пеливановић.

Читаоница је радила око десетак година при чему је набављала 22 наслова периодичних публикација, од којих су два наслова била на страном језику. Имала је мали број књига и око 50 чланова. Не постоји податак како и када је затворена, а задњи извештај о Читаоници датира из 1881. године.

1938. године у оквиру Културно – просветног клуба функционише и народна читаоница и библиотека. После другог светског рата настала је омладинска библиотека која је била смештена у згради Соколског дома и која је од 1946. године прерасла у прву градску библиотеку у Ћуприји.

Од 30. Маја 1961. године Библиотека ради као самостална установа културе. Из Соколског дома Библиотека је касније пресељена у локал официрске зграде, саграђене после Другог светског рата, у улицу Цара Лазара број 12, а 1986. године Библиотека је пресељена у улицу Милице Ценић број 15, где се и данас налази. Због свог архитектонског значаја, зграда Библиотеке је проглашена културним добром и налази се под заштитом државе.

Narodna biblioteka Dusan Matic

Данас услуге у Ћупријској Библиотеци користи око 5.000 наших суграђана. Књижни фонд Библиотеке броји око 56.000 књига, од тога 35.000 књига из домаће и светске књижевности налазе се на Одељењу за рад са одраслим читаоцима, око 11.000 књига је на Одељењу за рад са децом и 10.000 књига је на Одељку стручног и научног фонда. У просеку сваки члан библиотеке прочита око 20 књига годушње.

Библиотека је пуноправна чланица система COBISS који омогућава стандардизовану каталогизацију и рачунарску и комуникацијску повезаност са осталим библиотекама у земљи и у региону. Преко овог система фонд наше Библиотеке је претражив и у WorldCat-у. Позајмица у Библиотеци је у потпуности аутоматизована.

Библиотека у Ћуприји носи име по нашем познатом књижевнику и академику Душану Матићу који је рођен у Ћуприји. У Библиотеци се налази Легат – Спомен соба Душана Матића у којој је смештен део његове заоставштине. То су пре свега инвентар из његовог радног кабинета, уметничке слике и цртежи, његови лични предмети и књиге из његове библиотеке.

У знак сећања на живот и дело Душана Матића, сваке године у септембру месецу одржавају се „Матићеви дани“. То је културна манифестација на којој се најбољем младом песнику Србије за прву збирку песама додељује престижна награда „Матићев шал“.

Датум отварања прве читаонице у Ћуприји је узет као Дан Библиотеке из жеље да се истакне континуитет у непрестаној потреби и потрази за знањем, висок ниво грађанске свести у Ћуприји 19. века и снагу данашње локалне заједнице да прихватајући одговорност и финансијски терет постојања Библиотеке у граду, задовољи потребе свог становништва.

Такође Вас можда интересује...