Тасовац са библиотекарима, писцима и издавачима

     Министар културе и информисања Иван Тасовац имао је 25. октобра у Народној библиотеци Србије први јавни сусрет са писцима, издавачима и библиотекарима са којима је разговарао о проблемима у књижевном сектору и предлозима за њихово решавање. Тасовац је захвалио и писцима који су иницирали расправу и онима који су накнадно достављали предлоге, додајући да су на скуп позвани сви заинтересовани, као и библиотекари и медији.
     „Међу писцима, колико год се разликовали међу собом, постоји сагласност да је наша књижевна сцена институционално запуштена и да захтева редефинисање. Држим да је суштина проблема негативан тренд у коме су писци на путу да изгубе утицај кроз сопствени медиј – књигу“, рекао је он. Како је додао, друштвени утицај писаца више се остварује кроз медије, публика их мање памти по литерарном изразу, а више по колумнама и политичким изјавама, па се утицај неког писца не мери квалитетом дела, већ медијском пробојношћу. Он је указао на парадокс да у времену кризе имамо и писаца и издавача више него икад и навео да се у Србији одржава 135 књижевних манифестација, додељује 128 књижевних награда, писци су подељени у пет удружења, имамо око 1.100 издавача, а прошлогодишња продукција је обухватила 4.237 објављених књига које се сматрају књижевношћу.
     „Са друге стране, књижара је све мање, а, плашим се, и читалаца, јер су библиотеке све ређе места сусрета читалаца са писцима“, оценио је он. Представници Народне и других библиотека инсистирали су да се набавка књига и архвских материјала, као и организација књижевних вечери, ослободе обавезе тендера по Закону о јавним набавкама.

           Иван ТасовацВладислав Бајац, Вида ОгњеновићИван Тасовац

Такође Вас можда интересује...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.