Век и по Библиотеке у Ћуприји

Прво читалиште, Српско читалиште основано је у Београду 1846. године и до краја осамдесетих година XIX века основано је 79 читалишта, која су допринела просветном и културном напретку српског народа. Међу њима је и читалиште у Ћуприји.

Читаоница у Ћуприји основана је 1868. године на иницијативу и уз велико залагање Антонија Пеливановића, тадашњег председника ћупријског Окружног суда и народног посланика на Преображенској скупштини 1862. године.

Статут Читалишта донет је на оснивачкој скупштини 29. децембра 1868. године.

Поводом обележавања јубилеја, 150 година од оснивања првог читалишта у Ћуприји, у посети нам је био др Драган Хамовић, посебни саветник министра културе. После посете Библиотеци и разговора са директором установе о даљем раду и плановима Библиотеке, др Драган Хамовић је присуствовао свечаној академији и поздравио све присутне.

Тим поводом у Народној библиотеци „Душан Матић” отворена је и  изложба ретких и старих публикација, као и библиотечке грађе Завичајног одељења.

Свечанана академија је одржана у сали ШОМО “Душан Сковран”. Гост на академији био је саветник министра културе др Драган Хамовић. У програму је учествовао дечији хор “Дар” и глумац Алекса Радојловић, док је у 18 часова одржан концерт “Љубавни дуети и арије из Моцартових опера”.

 

                                      

 

Извођачи љубавних арија су били:
Јелена Станојевић Качавенда, сопран и
Предраг Качавенда, баритон
Клавирска пратња: Зорица Ђаковски

Поводом обележавања 150 година од оснивања Читалишта у Ћуприји, гост Народне библиотеке била је и наша позната књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић. У петак, 21. децембра 2018. године, одржана је промоција новог романа Љиљане Хабјановић Ђуровић „Со земљи“.“Со земљи” је најновији роман Љиљане Хабјановић Ђуровић и осма је књига из њеног духовног циклуса. Говори о Светом Василију Острошком Чудотворцу, његовом одрастању, животу и савршеној љубави према Богу и према српском народу.

Народна библиотека „Душан Матић“ расписала је, поводом јубилеја, наградни литерарни конкурс на тему „Моја библиотека“.
Пристигао је велики број радова ученика основних школа нашег града и чланови жирија, који су чинили професори српског језика и књижевности, имали су тежак задатак.
Једногласном одлуком жирија проглашени су најлепши радови ученика на тему „Моја библиотека“.

Ученици нижих разреда ОШ од 1. до 4. разреда:

3. НАТАЛИЈА СПАСИЋ 4/1, ОШ“ВУК КАРАЏИЋ“
2. ЈАНА ЈОВАНОВИЋ 4/3, ОШ“13. ОКТОБАР“
2. ОДЕЉЕЊЕ 3/4, ОШ“ВУК КАРАЏИЋ“, КРУШАР
1. ДУЊА ЈАЊИЋ 4/3, ОШ“13.ОКТОБАР“

Ученици виших разреда ОШ од 5. до 8. разреда:

3. МАРИЈА РАДИВОЈЕВИЋ, 5. РАЗРЕД ШКОЛЕ ЗА МУЗИЧКЕ ТАЛЕНТЕ
2. АНА БАКИЋ 8/3, ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“
2. АНАСТАСИЈА МАНИЋ 8/1, ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“
1. НИКОЛА МИЛОРАДОВИЋ 8/4, ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“, КРУШАР
1. МАТЕЈА РАДЕВИЋ 8/1, ОШ“13. ОКТОБАР“

Директор Библиотеке Љиљана Ђорђевић уручила је  на свечаној акаденији награде читаоцима који су прочитали највише књига у току године. Осим пригодних поклона, чланови имају праву и на бесплатну чланарину за наредну годину.

Најактивнији читаоци са Дечијег одељења:

1. ЛАНА ВУЧИНИЋ, ПРЕДШКОЛАЦ
2. СВЕТЛАНА ВЛАЈКОВИЋ
3. АНЂЕЛА ПЕТРОВИЋ

Најактивнији чланови са Одељења за одрасле:

1. КРИСТИНА ЧОЛИЋ
2. ДРАГАН ЂУКАНОВИЋ
3. ЈОВАНА БОГОСАВЉЕВИЋ
4. МАРИЈА МИЛЕТИЋ

За век и по Библиотека је прешла  пут од месног читалишта до самосталне установе. Током овог дугог периода, Библиотека у Ћуприји се доста мењала: мењала се зграда, назив, књижни фонд…  Али, мисија Библиотеке свих ових година остала је иста: то је било место где се житељи нашег града окупљају око књиге, место где се развија и шири љубав према књигама и читању.

У читалишту се почело са педесетак књига, а данас је библиотека у Ћуприји ризница културног и научног блага.  Библиотека има око 60.000 књига. Осим актуелних наслова, ова библиотека поседује и значајну збирку ретких и старих књига и завичајну збирку. Библиотека је истински чувар колективног  памћења. Све ово нас с разлогом чини најважнијом установом културе у граду.

Библиотека представља и тумачи културно-историјске процесе, чува и обликује идентитет Ћуприје, истовремено је и образовна установа, извор знања, место сусрета и дијалога. Зато наша библиотека није само проста ризница књига и друге библиотечке грађе, већ културно средиште и информациони центар наших суграђана, установа која инспирише и подстиче.

Сан дуг петнаест децнија и у време настајања и нестајања много тога вредног није прекидан. Циљ да очува идентитет града, културно благо књига, информација и докумената  и у будућности ће настојати да оствари. Посебну пажњу у годинама које долазе библиотека у Ћуприји посветиће раду са децом, али и старијим суграђанима.  Запослени у Библиотеци и читаоци настојаће да сачувају богату прошлост и заједнички оплемењују будућност.

 

Такође Вас можда интересује...