Књижевни салон у завичају

Одлуком Министарства културе Спомен-соба Душана Матића, великог српског писца и академика, која се налази у Народној библиотеци у Ћуприји, стављена је на листу старе и ретке библиотечке грађе од великог значаја.

Спомен соба

Легат – спомен соба Душана Матића

Гордана Марковић, в. д. директора ове установе, која по великом књижевнику носи име, каже да Спомен-собу чини инвентар из радног кабинета Душана Матића, књиге из његове библиотеке и личне ствари које је користио. Соба је радним данима свакодневно отворена за посетиоце и госте.

Одлука Министарства културе је од великог значаја за ћупријску библиотеку. У овој установи се већ више од три деценије одржава манифестација „Матићеви дани“ посвећена великану српске књижевности, надреалисти, есејисти и дипломати, који је рођен баш у граду на Морави. Водећа установа културе у Ћуприји ове године добила је и признање Удружења књижевника Србије „Благодарје“ које се додељује појединцима и установама за допринос развоју културе. Признање је још значајније јер је ћупријска, једина међу библиотекама која је добила ту награду у Србији ове године.

“ШАЛ“ ОД СТИХОВА

Књижевна награда „Матићев шал“ додељује се сваке године 13. септембра, на дан када је рођен ћупријски великан. Награда се додељује младом песнику до 27 година старости, за најбољу збирку песама према оцени стручног жирија.

Награда није случајна, јер упркос недостатку простора и хроничној беспарици у култури, ова установа практично је носилац већине културних дешавања у граду. За висок квалитет тих манифестација заслуге припадају Александру Ранчићу и Светлани Радивојевић, који организују и осмишљавају културно-образовну активност. Библиотека располаже са око 55.000 књига, има 2.900 чланова, а број грађана који користе њене услуге већи је од 15.000 током године.

ОКУПЉАЊЕ “МАТИЋЕВАЦА“

Стан Душана Матића у београдској улици Војводе Добрњца 26, многи сматрају последњим аутентичним београдским књижевним салоном. Овај „велики дом духа“, како је називан, посећивали су многи тада млади ствараоци, који су, како често воли да понавља др Драшко Ређеп, имали изведену заједничку именицу – сви смо ми „матићевци“! Уз Ређепа у Матићевом дому су се окупљали Бранко Миљковић, Борислав Радовић, Јован Христић, Велимир Лукић, Милосав Буца Мирковић и многи други. „Вечерње новости“ су у заједничкој акцији са Министарством културе „Вратимо дуг писцима“, на згради у Улици војводе Добрњца 26, отвориле спомен-плочу великом песнику и интелектуалцу.

Чланак преузет са сајта  http://www.novosti.rs/

Такође Вас можда интересује...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.