Културно лето у Библиотеци

 

 

За све поклонике културе, Народна библиотека „Душан Матић“ је читавог лета организовала низ културних дешавања: промоције књига, музичко-поетске вечери, изложбе, креативе и едукативне радионице…

Културно лето у Библиотеци почело је промоцијом збирке песама „Љубав је птица у лету“ песникиње Александре Соколовић. Љубитељи поезије уживали су у нежним стиховима о дивном осећању – љубави.

И ове године смо били учесници на манифестацији „Морава моје море“. Уживали смо са децом, промовисали читање и дружење са књигом.

Поводом обележавања великог празника Видовдана,  у Летњој читаоници Библиотеке, одржана је промоција Видовданског зборника „Ране песмом видане“ Српског књижевног друштва „Завет Видовдану“ из Београда. После уводне речи директора Библиотеке Љиљане Ђорђевић, публици су се представили Маријана Тривић, председник друштва, затим Милорад Шаровић, потпрдседник Српског књижевног друштва који је програм употпунио певањем епске поезије и гуслањем.
Промовисано је педесет песника који су заступљени у зборнику, а родољубиву поезију поред гостију, читали су и рецитатори нашег града, као и чланови Књижевног клуба „Душан Матић“ и суседних градова.

Летња читаоница је била мала да прими све посетиоце на промоцији књиге „Успавај ме нежно: дневник једне анестетичарке“ Мирославе Радојевић. Поред ауторке, о књизи су говорили и Тања Јанковић, филолог и калиграф из Београда и Карло Астрахан, уредник програма Народне библиотеке „Милутин Бојић“ у Београду.

Народна библиотека „Душан Матић“ већ традиционално сваког јула организује књижевно вече – омаж посвећено књижевним ствараоцима који су рођени у Ћуприји или су живели и радили у нашем граду.
У среду, 10. јула у Летњој читаоници Библиотеке одржано је књижевно вече – сећање на живот и стваралаштво завичајних аутора Богомира Михајловића и Борислава Д. Џелатовића.

Поводом обележавања Дана науке, у Народној библиотеци „Душан Матић“ постављена је изложба библиотечке грађе посвећена славном српском проналазачу  Николи Тесли који је својим изумима обележио ХХ век.

Одржана је  промоција збирке љубавних песама Борислава Боре Благојевића „У кошуљи носим месец… In Hend trage ich Mond“. Ради се о двојезичној књизи, на српском и немачком језику, а поред аутора, о књизи су говорил: Љубодраг Обрадовић, песник из Крушевца, Бранко Ћировић Ћиро, песник и гуслар из Ћићевца и Наташа Пајковић из Ћуприје, која је превела песме на немачки језик.

Поред промоција стихова, одржана је промоција романа о најистакнутијим српским витезовима и хајдуцима „Од мача до кубуре“ младих нишких писаца Милоша Петковића и Младена Ђорђевића. Поред аутора, о књизи су говорили  и студент историје и рецезент романа Александар Шљивић.

Билиотекари су  мислили и на млађе читаоце, па је и за њих организовано Летовање у библиотеци. Велики број ученика је летњи распуст провео у библиотеци посећујући редовно креативне радионице: радионица  Лепо писање и калиграфија, радионица Изражајно читање, радионица „Читајмо лектиру заједно“ и  радионица  Програмирања и роботике.

 

 

Такође Вас можда интересује...