Завршени 38. Матићеви дани

Уручењем Матићевог шала  завршени су  38. Матићеви дани  који су почели 9.септембра и трајали до 13. септембра.

Матићеви дани су књижевна манифестација која се традиционално, средином сваког септембра, одржава у Ћуприји од 1982. године. Посвећени су великану српског надреализма, Душану Матићу, родом из Ћуприје, писцу, академику, професору факултета драмских уметности.

У оквиру ове манифестације додељује се књижевна награда Матићев шал младом писцу до 27 година старости за прву објављену књигу поезије у претходној години. Манифестација је употпуњена обавезном изложбом слика, концертом, позоришном представом за децу и за одрасле и низом осталих активности које обухватају све сегменте уметности и културе.
Током година обележавања Матићевих дана кроз наш град и нашу Библиотеку је прошао велики број значајних имена српске уметности, културе, науке о језику и историји, глуме, сликарства, књижевне критике.
Будући да има тако дуг век (ове године су обележени 38. Матићеви дани) ово је једна од важнијих српских књижевних манифестација са дугом традицијом.

У оквиру књижевне манифестације 38. Матићеви дани, одржан је округли сто – научни скуп на тему „Душан Матић данас“.

На научном скупу о животу и стваралаштву Душана Матића учестовали су: Зоран Богнар, песник, есејиста, прозни писац, књижевни критичар и антологичар, власник Издавачке куће „Архипелаг“, есејиста и песник Гојко Божовић из Београда, проф. др Предраг Јашовић и Немања Вељковић, студент Филолошког факултета у Београду.

По већ устаљеној традицији, у музичком делу учестовали су ученици Школе за музичке таленте у Ћуприји.

После округлог стола, уручена је награда Матићев шал младом песнику за најбољу прву збирку песама по оцени жирија.

Добитница награде Матићев шал за 2019. годину је Александра Батинић, млада песникиња из Смедеревске Паланке, за поетски првенац „Антикитера“. Награда која се састоји од ручно рађеног шала, уникатне повеље и новчаног дела, уручена јој је на на свечаности, 13. септембра у Народној библиотеци „Душан Матић.
Александра Батинић рођена је 1993. године у Смедеревској Паланци. Дипломирала је на катедри за Српску књижевност са југословенским књижевностима Филолошког факултета у Београду и тренутно је на мастер студијама. Добитница је многобројних књижевних награда и признања

.

Такође Вас можда интересује...